Soap.jpg

Hur blir man illustratör?

Eftersom detta är en av de vanligaste frågor jag får så ska jag försöka sammanfatta mina tips och tankar här. Självklart finns många olika vägar att gå och alla har ju olika förutsättningar från början. Kanske har du precis gått ut gymnasiet eller så har du varit ute i yrkeslivet i många år och känner dig äntligen redo att förverkliga din dröm. Oavsett vilket så hoppas jag att denna text kan vara till hjälp för just dig!

Utbildning (eller självlärd?)

Här måste du helt enkelt känna efter själv - känner du att du har koll på läget utan utbildning så kör på! Något som är viktigt att tänka på är att illustratörsyrket handlar om så mycket mer än att ”bara” teckna och måla. Utöver kunskaper om t.ex. egen marknadsföring och kundbemötande behöver du ha koll på filhantering, färgställningar, skillnaden på pixel- och vektorbilder och en mängd andra rent tekniska krav som ställs på dina bilder. Oftast ställs det även krav på dig att tänka kreativt och komma med egna idéer t.ex. utifrån en artikeltext, ett tema på en annonskampanj eller kanske ett koncept för en ny produkt.


TIPS! Ett bra knep för att testa hur pass redo du är kan vara att leta reda på en mängd olika illustrationer i reklam, magasin etc och göra en egen lösning på dessa. Är det en artikel som illustreras - läs igenom texten och välj en ny del att gestalta. Eller om det är en reklamkampanj som gjorts i ett helt annat manér än ditt - “översätt” den till ditt manér. Viktigt här är ju att inte bara teckna av det någon annan gjort, utan att hela tiden hitta egna lösningar för att se om du även har det rätta “tänket” för yrket.


Jag har en treårig högskoleutbildning till Illustratör som grund och för mig har det varit till stor hjälp inte bara med de tekniska kunskaperna, min bildförståelse och min kreativa process, men även på ett mer personligt plan för att få självförtroendet att ”jag kan detta” och ”jag har rätt” att kalla mig för just Illustratör (något som var ett stort steg för mig). 

Jag gick min utbildning på Mälardalens Högskola i Eskilstuna (en fantastiskt bred och lärorik utbildning), men det finns ju en mängd olika utbildningar att söka, både långa och korta om man vill det. På Berghs, Konstfack, Beckmans till exempel, men även kvällskurser på studieförbund eller distanskurser. Ta dig tid att leta runt på nätet och hitta det alternativ som passar bäst för dig. 

Försök tänka igenom vilken typ av illustratör du vill bli - vill du illustrera böcker, grotta ner dig i de olika delarna av en motor, skapa häftiga musikposters, teckna koncept för reklamkampanjer eller kanske illustrera nyhetsgrafik till en tidning? Vilken teknik vill du helst använda - blyerts, akvarell, tusch, digitalt i Illustrator/Photoshop/Procreate/AdobeFresco eller kanske helst allihop? Stillbilder eller animerat? Fundera vilken utbildning som kan passa utifrån dina drömmar. Sen går det självklart att tänka om längs vägen - mina gamla klasskamrater gör idag alltifrån konceptdesign för världskända TV-spel, nyhetsgrafik och reklamkampanjer, till att göra succé i sociala medier och ger ut egna böcker, trots att vi alla har samma utbildning i grunden. 

Vill du helst jobba i ett rent, grafiskt manér eller vill du teckna för hand eller kanske både och? Illustrationer för InQuire (Teknik: Illustrator) och Emanera (Teknik: Blyerts/akvarell/digitalt).

Vill du helst jobba i ett rent, grafiskt manér eller vill du teckna för hand eller kanske både och? Illustrationer för InQuire (Teknik: Illustrator) och Emanera (Teknik: Blyerts/akvarell/digitalt).

 

Att ta klivet

Detta stycke gäller främst dig som vill starta eget och frilansa som illustratör, vill du istället få en anställning så gäller det helt enkelt att hålla utkik efter lediga tjänster (kanske jobba proaktivt med att kontakta potentiella arbetsgivare eller försöka få praktikplats på din drömarbetsplats).

Okej, nu står du här och känner dig redo. Du har kunskaperna som krävs och du vill äntligen ta klivet. Var börjar man?

Ekonomisk plan

Först och främst - hur ser dina ekonomiska förutsättningar ut? Har du något startkapital eller möjlighet att få? Hur stora utgifter har du i ditt privatliv? Har du kanske möjlighet att göra som jag gjorde och jobba med illustrationsuppdrag på kvällar och helger, parallellt med en anställning till en början och samtidigt leva snålt under en period och på så vis få ihop till en bra buffert? Tänk igenom dina alternativ och hitta en plan som gör övergången till egenföretagare möjlig även rent ekonomiskt.

Starta eget direkt…

Fundera över vilken företagsform som passar dig. Det vanligaste bland illustratörer är att man startar Enskild firma, men även Aktiebolag och Handelsbolag kan vara aktuellt. Läs mer om olika bolagsformer på bolagsverket.se och verksamt.se. Där kan du även registrera din firma och få hjälp med en mängd andra frågor.

Tänk igenom vad du vill kalla ditt företag, vill du bara använda ditt eget namn eller vill du tänka ut något mer kreativt?

…eller mjukstart?

Vill du inte dra igång eget direkt så finns det flera olika alternativ för att fakturera utan företag, ta hjälp av Frilans Finans eller liknande tjänster.

Din egen grafiska profil

Vill du kanske redan nu sätta din egen grafiska profil? Vilka typsnitt ska du använda dig av i dina offerter, fakturor, på din hemsida, ev visitkort etc? Ska du kanske ha en egen logotyp? Vilka färger vill du använda? Titta på hur andra gjort - vad är bra och vad är mindre bra? Fundera igenom vad just du vill signalera och skapa din grafiska profil utifrån det. Ta gärna fram mallar för de dokument du kan tänkas behöva.

Hemsida

Skapa en så fin och tydlig hemsida som möjligt, innehållande en väl genomtänkt portfolio och lite kort info om dig själv. Här gäller det också att hitta en plattform som passar dig, vill du vara fri att designa helt själv eller vill du ha färdiga mallar? Har du hittat ett gratisalternativ men som begränsar dig för mycket - fundera på om det inte kan vara värt en summa att få till din hemsida precis så som du vill ha den, det kommer trots allt (troligtvis) att vara ett av dina främsta ansikten utåt.

Portfolio

Fundera igenom vilken typ av uppdrag du helst vill ha, vilken teknik och stil du tycker är roligast och fyll din portfolio med den typen av bilder, för att på så sätt locka ”rätt” kunder. 

Våga sålla bland dina bilder! I början kanske man inte har så många helt färdiga illustrationer att välja emellan och det kan vara frestande att även lägga upp en del man inte är helt nöjd med, bara för att visa sin bredd, men försök att låta bli. Börja då istället med en mindre mängd bilder, men av hög kvalitet och fyll på med fler vartefter - min teori är att det är bättre med en liten portfolio av hög kvalitet än en stor portfolio av lägre kvalitet, då jag tror att det sistnämnda till och med kan skrämma bort vissa kunder.

Se till att synas

Här är en av de viktigaste nycklarna för att få kunder - vet de inte att du finns så kan de ju heller inte anlita dig. Hemsidan är ju en viktig del i detta, men det finns en mängd andra sätt att synas. Använd självklara kanaler såsom Instagram och kanske även Facebook, LinkedIn och Youtube. Tänk igenom var dina kunder kan finnas och använd både kanaler och eventuella hashtags utifrån det.

Ta direktkontakt om du känner dig bekväm med det. Här kanske inte ett telefonsamtal är det ultimata (svårt att visa sitt manér och vad man kan över telefon), utan sätt istället ihop ett fint mail eller ett fysiskt utskick (brev) med en kort presentation av dig själv, lite exempel på dina bästa illustrationer och så dina kontaktuppgifter, så kan mottagaren kika i lugn och ro och förhoppningsvis återkomma om/när de har behov av illustrationer i ditt manér. Kanske kan du få till ett personligt besök där du har möjlighet att både visa din portfolio och även låta kunden lära känna dig, något som förhoppningsvis gör tröskeln lägre för kunden att sedan kontakta dig.


TIPS! Precis innan jag drog igång mitt företag gick jag runt till alla reklambyråer i stan och delade ut en liten present innehållande ett av mina inramade konsttryck i begränsad upplaga, tillsammans med mitt visitkort och en liten folder där jag presenterade mig själv. Något som mottogs väl och som gav mig ett flertal presentationsmöten och i förlängningen även fler längre samarbeten.


En viktig marknadsföringskanal för just illustratörer är annars Illustratörcentrum. Jag kan varmt rekommendera att bli medlem och att lägga upp din portfolio på deras hemsida (når 70 000 unika besökare varje år) och även medverka i den katalog de tar fram årligen (når över 3.500 uppdragsgivare).

Delar av min portfolio på Illustratörcentrums hemsida - se mer här >>>

Delar av min portfolio på Illustratörcentrums hemsida - se mer här >>>

Ta hjälp!

Har du noll kunskaper om hur man skapar en hemsida, hur man sköter bokföringen i sitt bolag eller hur man går till väga när man skapar en grafisk profil? Ta hjälp av någon som kan! Antingen om du har någon i din bekantskapskrets som kan hjälpa dig eller så får du helt enkelt investera i hjälp utifrån.

Ansök gärna om att bli medlem i Svenska Tecknare så får du även juridisk rådgivning, arvodesrådgivning, mallar för innehåll i offerter och avtal, kurser och en massa annat. De har varit till stor hjälp för mig, framförallt precis i början.

Prissättning

Även här kan det vara en god idé att ta hjälp av Svenska Tecknare för att lägga dig på en bra nivå. Ett lågt pris kan vara ett effektivt sätt att locka vissa kunder, men är sällan hållbart i längden, varken för dig eller för marknaden som helhet.

Viktigt att tänka på är att kunden rent tekniskt betalar för rätten att använda dina verk i ett visst sammanhang. Alltså är det omfånget av användandet som avgör slutpriset; t.ex. antal utgivna exemplar av en tidning, om en reklamkampanj ska visas både i tryckt och digital media, hur många länder dina verk ska visas i och under hur lång period kunden vill använda dina illustrationer.

Självklart bör du även ta med antalet timmar det tar för dig att färdigställa illustrationerna i din beräkning - grundpriset bör alltid ge dig (som minst) skäligt betalt per timme.

 

När du är i rullning

Nöjda kunder ger nya kunder

Genom åren har mina kontaktpersoner på ett företag tex bytt arbetsplats och då fortsatt att använda mig även på det nya företaget, samtidigt som jag fortsatt får uppdrag från deras förra arbetsplats. Vissa kanske själva frilansar och kontaktar mig i flera olika projekt. Även word of mouth eller personliga rekommendationer är ju en viktig marknadsföringskanal. Alla dessa förutsätter ju ett väl utfört arbete och ordentlig kundvård.

Jag ser till att vårda de kunder jag redan har - en väldigt lätt uppgift då jag älskar mitt jobb och (nästan alla) uppdrag mina kunder kommer med, då är det ju inte så svårt att både vara engagerad och alltid göra sitt bästa! 

Våga tacka nej

En svår punkt, men en viktig lärdom för mig. När jag först startade tackade jag ja till precis alla förfrågningar som kom in - både för att jag tyckte det var så fantastiskt roligt, men också eftersom jag har svårt att säga nej och självklart även av rent ekonomiska skäl. Oftast var det väldigt roligt och extremt lärorikt att göra alla dessa olika uppdrag, men i vissa lägen hade jag ont i magen genom hela projektet och var tvungen att lägga extremt mycket extra (obetald) tid för att få till ett resultat och en lösning jag var nöjd med. När jag sedan jobbat upp en större kundkrets och var fullbelagd blev ju detta ohållbart. Det fanns helt enkelt inte tid att tacka ja till allt och jag blev tvungen att ”gallra”. Jag funderade på vilken typ av uppdrag jag tyckte var roligast och prioriterade dem. 

När jag idag får en förfrågan om ett uppdrag i en teknik eller stil jag inte är van vid ser jag till att känna efter - verkar detta kul och lärorikt och kommer jag utvecklas åt rätt håll av detta? Om inte så tackar jag nej och hänvisar kunden till Illustratörcentrums hemsida där de har möjligheten att hitta en annan illustratör som är bättre lämpad för uppdraget.

 

Bara bestäm dig!

Slutligen, bara bestäm dig! Att frilansa som illustratör innebär en ständig resa, man är aldrig ”framme”, utan du måste alltid hitta nya sätt att hitta kunder, nya sätt att utvecklas och nya sätt att komma framåt. Men har du siktet inställt och vägrar se andra alternativ så finns ju inga andra alternativ. Se till att satsa helhjärtat och jobba hårt (men hållbart!) mot ditt mål, var kreativ och se till att alltid jobba på ett sätt som känns kul, då blir du bättre på det du gör och får lättare att lyckas! Kan andra människor så kan du!



Stort lycka till!



Tillbaka till “Vanliga frågor” >>>